Börjar Trumps makt över republikanerna glida?

Börjar Trumps makt över republikanerna glida?

Donald Trumps senaste besök i Iowa – en nyckelstat i presidentens nomineringsprocess – har väckt spekulationer om att han förbereder sig för en löpning i Vita huset 2024. Med en bas som älskar honom och republikanska politiker som skjuter till honom, är han fortfarande en mäktig kraft inom partiet. Men om han har presidentambitioner är han inte ensam – och åtminstone några konservativa är inte helt ombord.

Trump speaks in Iowa

Det fanns ett talande ögonblick under Donald Trumps rally på Iowa State Fairgrounds i Des Moines på lördagskvällen. Ungefär halvvägs genom sitt två timmar långa tal bjöd den före detta presidenten in senatorn Chuck Grassley på scenen och godkände hans kommande omvalskampanj.

Grassley, vid 88 års ålder, är den längsta tjänstgörande republikanen i den amerikanska senaten. Han valdes först till offentliga ämbeten när Dwight D Eisenhower var president. Han har vunnit sina fyra senaste omvalskampanjer med i genomsnitt 34% och har inte mött en republikansk primärmotståndare sedan 1980.

Om det finns en person i det republikanska partiet som inte borde behöva Donald Trumps hjälp för att bli omvald, är det Chuck Grassley.

Den 88-årige senatorn sa att det vore dumt att inte söka Trumps hjälp
Bildtexten, den 88-årige senatorn sa att det skulle vara dumt att inte söka Trumps hjälp
Tillbaka i januari verkade Grassley – som många framstående republikaner – på väg att bryta bandet med Trump. Han kallade attacken mot USA: s Capitol den 6 januari av Trump -anhängare som en “attack mot själva amerikanska demokratin”. I februari utfärdade han ett blåsigt pressmeddelande där han sade att han, medan han röstade för att frikänna Trump under rättegången mot anklagelse för att ha påbörjat 6 Capitol-attacken, fördömde dåvarande presidentens ovilja att acceptera hans valförlust och kallade hans språk “extremt, aggressiv och ansvarslös “.

Trump gear being sold outside the Iowa rally

Men på en ljummen natt i oktober solade Iowa -senatorn i glansen av den tidigare presidentens lojala folkmassa – och erkände öppet exakt varför han gjorde det.

“Jag kanske är född på natten, men jag föddes inte i natt,” sa Grassley. “Så om jag inte accepterade godkännandet av en person som har 91 procent av de republikanska väljarna i Iowa, skulle jag inte vara för smart.”

Grassley citerade en nyligen genomförd undersökning av Des Moines -registret som visade Trump mer populär i Iowa än han någonsin var under sitt presidentskap – och med nästan universellt stöd bland statens republikanska väljare. Och djupet av det stödet återspeglades i rallyns talarlista. Grassley fick sällskap av Iowa-guvernören Kim Reynolds (också till omval nästa år) och två av Iowas tre republikanska ledamöter av representanthuset.

Det var en imponerande maktdemonstration i en stat som med sina första republikanska ledamöter kunde vara avgörande för att bestämma partiets presidentkandidat 2024.

“Det är här Donald Trump fann mycket av sitt stöd, i främmande landsbygdslandskap som känns som om de ignoreras och glöms av makterna i Washington”, säger Rachel Paine Caufield, professor i politik vid Drake University i Des Moines.

Trump supporters in Iowa

Trump -utrustning säljs utanför Iowa -rallyt
Bildtext, Trump -utrustning säljs utanför Iowa -rallyt
“Donald Trump har alltid haft en förmåga att tala till de främmande väljarna, de människor som känner att de inte blir lyssnade på, snarare än att tala om dem.”

Efter fyra år i Vita huset, och trots valförlusten och hur de sista dagarna av hans presidentskap utvecklades, håller de “främmande väljarna” fast vid sin kille.

Ett Trump -rally, vid denna tidpunkt, är en politisk rörelse destillerad till sin renaste form. Det är riket med flaggbedeckade pick-up truckar, säljare som säljer obscenitetssnörda skyltar riktade mot Biden och Maga-hattbärande sportiga T-shirts som hävdar att demokrater stal valet 2020, att vaccinmandat är regeringsdiktatur och- kanske viktigast av allt – att Trump kommer tillbaka 2024.

“Saknar du mig ännu?” läste en stor skylt präglad av presidentens leende syn utanför mässområdet.

Inne i rallyt var svaret ett entydigt ja.

Shenoah Hanson can't wait for Mr Trump to formally throw his hat in the ring


“Vi vill verkligen ha tillbaka honom”, säger Shenoah Hanson, som körde fem timmar från Wisconsin för att delta i hennes första Trump -rally. “Han kom från samma typ av människor som vi är, så jag tror definitivt att han har en bättre röst än de flesta andra i kontoret.”

Hanson kan få hennes önskan. Trump har redan anställt två personal i Iowa med kampanjerfarenhet. Hans rallytal, medan det dominerades av klagomål om valet 2020 och sveper mot medlemmar i hans eget parti, avslutades med det som lät som en kampanjplattform. Han lovade åtgärder om invandring, reglering av teknikföretag, ekonomi, veteranfrågor och utbildning. Han testade till och med en ny slogan, “Make America Great Again – Again”.

Bob Vander Plaats

Washington Post rapporterade förra veckan att Trump till och med övervägde att tillkännage sitt bud i augusti, då Joe Biden fastnade i

Uncategorized