Covid -boosters: Vem behöver dem och hur hjälper de?

Covid -boosters: Vem behöver dem och hur hjälper de?

En panel som informerar US Food and Drug Administration (FDA) möts för att diskutera behovet av ytterligare doser av vaccinerna Modern och Johnson & Johnson.

Mötena på torsdag och fredag ​​kommer en månad efter att FDA godkänt Pfizer booster jabs för vissa amerikaner, inklusive dem över 65 år eller högre risk för svår sjukdom och som arbetar i frontlinjearbeten.

Innan FDA: s beslut hade en rådgivande panel vid Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rekommenderat att endast personer över 65 år och personer med nedsatt immunförsvar mellan 50 och 64 fick boosters.

Biden -administrationen och de involverade läkemedelsföretagen har alla erbjudit ett brett stöd för boosters.

USA godkänner Covid booster jabs för vissa amerikaner
Medan godkännandet innebar att tiotals miljoner amerikanska invånare blev berättigade till en tredje jabb, förblir amerikaner över hela landet förvirrade om boosters, vilka som behöver dem och hur de hjälper.

Här är vad vi vet hittills.

Vad är statusen för varje vaccin?
Pfizer
Antal: Hittills har mer än 103 miljoner amerikanska invånare vaccinerats helt med två doser av Pfizer, medan cirka 7 miljoner har fått boosters.

Effekt: Data visar att en fullständig dos av Pfizer -vaccinet är 88% effektiv för att förhindra sjukhusintag. CDC-data som släpptes i mitten av september visar att vaccinets effektivitet sjunker till 77% efter 120 dagar.

Företagskrav om Booster: Pfizer har stött behovet av boosters, med vd Albert Bourla som berättar för reportrar att studier har visat att vaccinets effektivitet stadigt sjunker till cirka 84% för vaccinerade personer fyra till sex månader efter att ha fått sin andra dos.

FDA-avgörande: Pfizer-boosters har godkänts för äldre vuxna och 50 till 64-åringar med medicinska tillstånd, liksom vuxna med underliggande medicinska tillstånd eller de som bor och arbetar i högriskmiljöer.

Moderna
Antal: Hittills har mer än 69 miljoner människor vaccinerats fullständigt med Moderna -vaccinet, med cirka 1,5 miljoner människor som har fått Moderna booster -jabs.

Effekt: Nya data visar att Moderns vaccin var cirka 93% effektivt för att minska risken för att bli inlagd på sjukhus med Covid-19. Det förblir cirka 92% effektivt efter 120 dagar.

Företagskrav om booster: Förra månaden sa Moderna att en halvdos boosterjab skulle öka antikroppar till en högre punkt än de två första skotten och tror att en booster kommer att vara nödvändig “före vintersäsongen”. För närvarande har Moderna boosters endast godkänts för vissa personer med försvagat immunsystem, till exempel cancerpatienter eller transplantatmottagare.

FDA -avgörande: FDA har ännu inte bestämt sig för säkerheten och effektiviteten för Moderna -boosterskottet.

Johnson & Johnson
Antal: Nästan 15 miljoner invånare i USA har fått ett Johnson & Johnson (J&J) -vaccin, som administreras i en dos. CDC -data visar att endast cirka 9 800 personer hittills har fått J&J -boosters.

Effekt: Forskning visar att J&J -vaccinet är 71% effektivt för att förhindra behovet av sjukhusvård. Efter bara 28 dagar sjunker vaccinets effektivitet till 68%.

Företagets anspråk om Booster: Precis som Moderna har J&J skickat in en begäran om tillstånd för nödanvändning för sin boosterjab. I slutet av september sa företaget att forskning visar att en booster ger en 12-faldig ökning av antikroppar och fortsatte att klättra till 12-faldigt högre fyra veckor senare.

FDA -avgörande: FDA har ännu inte bestämt sig för säkerheten och effektiviteten för Moderna -boosterskottet.

Tens of millions of Americans are eligible for a booster shot

Vad amerikanerna säger

En nyligen gjord undersökning från Reuters/Ipsos visar att en stor majoritet – 76% – av amerikanerna som har blivit helt eller helt vaccinerade vill ha en boost.

Många amerikaner säger dock att de är förvirrade om vem som kan ta emot boosters och vad fördelarna är.

“Självklart är jag förvirrad. En dag sa Vita huset att de skulle ge boosters till alla. Det visar sig att bara vissa människor kan få dem. Jag vet fortfarande inte vem som bestämmer”, säger Virginia bosatt David Williams. . “Det verkar för mig att det har varit många motsättningar.”

Vad är det bästa sättet att öka vår Covid -immunitet?
Andra har rapporterat att de är förvirrade av skillnaden mellan termen “booster” och “tredje jab” och om de menar samma sak eller inte.

Läkare använder vanligtvis termen “booster” när de refererar till ytterligare doser som ges efter att skyddet från det ursprungliga vaccinet börjar minska. En tredje dos, å andra sidan, avser vanligtvis ytterligare doser som ges till personer med nedsatt immunförsvar. Under pandemin har termerna dock använts utbytbart i många fall.

“Jag var inte förvirrad förrän nyligen när jag började se språket” tredje eller förstärkare “, säger Dorada Rueda från Nevada. “Jag tror att så många tror att de är en och samma sak, men jag tror att det är viktigt att veta att det finns en skillnad, särskilt [om man har] immunkompromitterade släktingar.”

Greg Samuel, som bor i Washington DC, sa att även om han inte är förvirrad om boosters, förväntar han sig inte en smidig utrullningsprocess.

“Den vägledning jag har fått av min vårdgivare har varit anständig”, sa han. “Jag tror att de flesta kommer att veta hur det här spelet fungerar efter den första omgången, men eftersom systemet var en enorm katastrof … förväntar jag mig att ytterligare en katastrofutbyggnad kommer att följa.”

Bland ovaccinerade amerikaner fann en ny undersökning från Kaiser Family Foundation att 71% tror att boosters är ett tecken på att vacciner inte fungerar.

“Jag ser inget behov av boosters om vaccinet inte fungerar som det ska”, säger Jenson Bland, en 21-årig ovaccinerad bosatt i Georgien. “Jag ser det bara som en pengar-maker.”

Vad forskare säger

Elderly and immunocompromised Americans have been recommended to get the booster shot

Dr Priscilla Hanudel, en akutläkare i Los Angeles, sa till BBC att hon inte är förvånad över att människor är förvirrade.

“Det finns så många olika steg i processen. Jag tror att det kan vara lite svårt för människor att förstå tills de slutgiltiga godkännandena är in,” sa hon.

För närvarande rekommenderar Dr Hanudel att personer med nedsatt immunförsvar ”definitivt” får en extra dos av vaccinet. Hon tror att det är troligt att boosters kommer att godkännas för allmänheten när immuniteten avtar.

“Jag tror att det kommer att likna influensaskottet en gång om året,” sa hon. “Oavsett om det är en förstärkare eller bara betraktas som ytterligare ett årligt skott, tror jag att det kommer att hända för alltid för alla så småningom.”

Julia Raifman, en biträdande professor vid Boston University’s School of Public Health som följer Covid-19-politiken, sa att debatten om boosters är ett tecken på att USA måste “återställa” pandemisk beslutsfattande.

Hur många vacciner delar rika länder?
“Starka, tydliga, genomtänkta och granskade meddelanden från nationella ledare är nyckeln till att kommunicera i en kris”, sa hon. “Vi såg inte ett väl utvecklat politiskt beslut med boosters eller med May-vägledningen att människor tar bort masker. I båda fallen undergräver det verkligen folkhälsan.”

Dr Monica Gandhi, läkare och professor vid infektionssjukdomar vid University of California San Francisco, sa att även om hon anser att personer med nedsatt immunförsvar och riskarbetare i frontlinjen borde få ytterligare jabs, bör andra vaccindoser skickas utomlands till länder med låga vaccinationshastigheter .

“Det finns en moralisk och etisk skyldighet. Vi har haft dessa vacciner i 10 månader och vi lyckades bara få 4% i händerna på låginkomstländer”, sa hon.

Världshälsoorganisationen har uppmanat rikare nationer att vänta på utbredda utbyggnader av boosterskott tills vaccinationsgraden stiger i mindre utvecklade länder. I september sa WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att det “verkligen inte var rätt” att ge boosters till “friska befolkningar”.

Dr Gandhi tillade: “Ur ett folkhälsoperspektiv är ingen säker från uppkomsten av andra varianter om vi inte får överföringen över hela världen.”

Uncategorized