Varför går internet hela tiden sönder?

Varför går internet hela tiden sönder?

Jag tvivlar på att Mark Zuckerberg läser kommentarerna som folk lämnar på hans Facebook -inlägg.

Men, om han gjorde det, skulle det ta honom cirka 145 dagar, utan sömn, att vada genom floden av kommentarer som lämnats för honom efter att han bad om ursäkt för nedbrytningen av tjänster förra veckan.

“Ledsen för avbrottet idag” publicerade Facebooks grundare och verkställande direktör efter nästan sex timmar med Facebook, WhatsApp och Instagram offline.

Facebook skyllde på ett rutinmässigt underhållsjobb för störningen – dess ingenjörer hade utfärdat ett kommando som oavsiktligt kopplade bort Facebook -datacenter från det bredare internet.

Omkring 827 000 människor svarade på Zuckerbergs ursäkt.

Meddelandena varierade från den roade: “Det var fruktansvärt, jag var tvungen att prata med min familj”, kommenterade en italiensk användare till förvirrade: “Jag tog in min telefon i reparationsverkstaden och trodde att den var trasig”, skrev någon från Namibia.

Och naturligtvis de mycket upprörda och arga: “Du kan inte stänga av allt samtidigt. Effekten är utan motstycke”, skrev en nigeriansk affärsman. En annan från Indien bad om ersättning för störningen av deras verksamhet.

Vad som är klart nu, om det inte redan var uppenbart, är hur beroende miljarder människor har blivit av dessa tjänster – inte bara för skojs skull utan också för viktig kommunikation och handel.

I denna bildillustration visas en WhatsApp-, Facebook- och Instagram -app som visas på en smartphone.

In this photo illustration a WhatsApp, Facebook and Instagram app seen displayed on a smartphone.


Många företag förlitar sig nu starkt på Facebook -tjänster som WhatsApp och Instagram för att hålla kontakten med kunderna
Vad som också är klart är att detta långt ifrån är en engångssituation: experter föreslår att omfattande avbrott blir allt vanligare och mer störande.

“En av de saker som vi har sett under de senaste åren är ett ökat beroende av ett litet antal nätverk och företag för att leverera stora delar av internetinnehåll”, säger Luke Deryckx, teknisk chef på Down Detector.

“När en av dem, eller fler än en, har ett problem, påverkar det inte bara dem, utan hundratusentals andra tjänster”, säger han. Facebook, till exempel, används nu för att logga in på en rad olika tjänster och enheter, till exempel smarta tv-apparater.

“Och så, du vet, vi har den här typen av” snödagar “på internet som händer nu”, säger Deryckx. “Något går ner [och] vi alla ser på varandra som” ja, vad ska vi göra? “

Deryckx och hans team på Down Detector övervakar webbtjänster och webbplatser för störningar. Han säger att omfattande avbrott som påverkar större tjänster blir allt vanligare och allvarligare.

“När Facebook har ett problem skapar det så stor inverkan på internet men också på ekonomin, och, du vet … samhället. Miljoner, eller potentiellt hundratals miljoner, människor sitter bara och väntar på en liten team i Kalifornien för att fixa något. Det är ett intressant fenomen som har vuxit under de senaste åren. “

Presentationsgrå linje
Betydande nedbrytningar
Oktober 2021: Ett “konfigurationsfel” tappade Facebook, Instagram och WhatsApp i nästan 6 timmar. Andra webbplatser som Twitter stördes också på grund av ökningen av nya besök i deras appar.
Juli 2021: Över 48 tjänster, inklusive: Airbnb, Expedia, Home Depot, Salesforce var nere i cirka en timme efter ett fel med Domain Name System (DNS) på innehållsleveransföretaget Akamai. Det följer ett liknande avbrott i företaget en månad tidigare.
Juni 2021: Amazon, Reddit, Twitch, Github, Shopify, Spotify, flera nyhetssajter var nere i cirka en timme efter att en tidigare okänd bugg av misstag utlöstes av en kund hos molnbaserade tjänsteleverantören Fastly.
December 2020: Gmail, YouTube, Google Drive och andra Google -tjänster gick ner samtidigt i cirka 90 minuter efter att företaget sa att det stötte på en “intern lagringskvotfråga”.
November 2020: Ett tekniskt problem med en av Amazon Web Services anläggningar i Virginia, USA, påverkade tusentals onlinetjänster från tredje part i flera timmar, mestadels i Nordamerika.
Mars 2019: Facebook, Instagram och WhatsApp gick alla ner eller stördes allvarligt i cirka 14 timmar efter en “ändring av serverkonfigurationen”. Några andra webbplatser, inklusive Tinder och Spotify, som använder Facebook för inloggningar, påverkades också.
Presentationsgrå linje
Oundvikligen oroar folk sig någon gång, under ett stort driftstopp, att störningen är resultatet av någon form av cyberattack.

Men experter föreslår att det oftare handlar om ett mer vardagligt fall av mänskliga misstag, som de förvärras av hur internet hålls ihop med en komplex uppsättning föråldrade och fiffiga system.

Under Facebook -avbrottet skämtade experter på sociala medier plattform Twitter att några av de vanliga misstänkta, eller orsakerna till avbrottsproblem är “äldre än Spice Girls” och “utformade på baksidan av en servett”.

Internetforskaren professor Bill Buchanan håller med om denna karaktärisering: “Internet är inte det storskaliga distribuerade nätverk som DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), internetets ursprungliga arkitekter, försökte skapa, som tål ett kärnvapen- slå på någon del av det.

“De protokoll som den använder är i princip bara de som utarbetades när vi anslöt till stordatorer från dumma terminaler. Ett enda fel i dess kärninfrastruktur kan få det hela att krascha på golvet.”

Professor Buchanan säger att förbättringar kan göras för att göra internet mer motståndskraftigt, men att många av nätets grunder är här för att stanna på gott och ont.

“I allmänhet fungerar systemen och du kan inte bara stänga av vissa internetprotokoll för en dag för att försöka göra om dem”, säger han.

Global communication network concept.

Istället för att försöka bygga om systemen och strukturen på internet tycker professor Buchanan att vi måste förbättra hur vi använder det för att lagra och dela data, eller riskera fler massavbrott i framtiden.

Han hävdar att internet har blivit för centraliserat, det vill säga där för mycket data kommer från en enda källa. Den trenden måste vändas med system som har flera noder, förklarar han, så att inget fel kan hindra en tjänst från att fungera.

Det finns ett silverfoder här. Även om betydande internetavbrott påverkar användarnas liv och företag kan de också i slutändan bidra till att förbättra internetets motståndskraft och de webbtjänster som är anslutna till det.

Till exempel uppskattar Forbes att Facebook förlorade 66 miljoner dollar (48,5 miljoner pund) under sex timmars avbrott från avstängning eller utflyttning av annonsörer på webbplatsen. Den typen av förlust kommer sannolikt att fokusera ledningens chefer på att förhindra att det händer igen.

“De förlorade en enorm summa pengar den dagen, inte bara i aktiekursen utan i sina operativa intäkter”, säger Deryckx.

“Och om du tittar på avbrott orsakade av innehållsleveransnätverk som Fastly och Cloudflare, förlorade de också ett stort antal kunder till konkurrenterna. Så jag tror att dessa operatörer gör allt de kan för att hålla saker online.”

Teknik Uncategorized